Välkommen till vårt första nyhetsbrev

Du läser nu vårt första nyhetsbrev, Det är en kort, snabb sträcka till jubileumsåret 2018 och vi jobbar för att få till ett firande med bredd, höjd och stark förankring.

Nu finns en hel del att berätta om festivalveckan 5 – 11 februari. Första delen av programmet har kommit ut med många intressanta och engagerande progampunkter, du har väl kollat in det? Om inte gör det här.

 

Invigning på Rådhusets trappa

Det är ungefär två och en halv månad kvar innan jubileumsåret invigs på Rådhusets trappa, på samernas nationaldag tisdag 6 februari.

Redan dagen innan, på måndag, vill vi träffa dig. Då lyfts det första landsmötet på svenska sidan av Saepmie och de intressanta nyckelpersonerna som för hundra år sedan bidrog till de samiska organisationernas framväxt. Har du innehåll som du vill medverka med hör av dig. Boka dagen redan nu!

 

Din vistelse i Staare

För att försäkra oss om att alla ska få plats har vi förhandsbokat hotellrum och konferenslokaler i olika storlekar till rabatterade priser i Staare.

Till vår hjälp har vi Tina Jonsson på ASM Event. Mejla till staare2018@asmevent.se eller ring +46(0)73 817 89 28.

Vänta inte med att boka ditt boende. Kontakta Tina snarast för att säkra din plats under jubileumsveckan. Det är extra viktigt om många rum ska bokas.

 

Låt mig få hjälpa till

Jag som har glädjen att finnas till hands för stöd och vägledning för er heter Erika Unnes. Jag är projektledare för jubileumsåret. Du når mig på +46(0)978 73 58 och på mejl erika@staare2018.se.

Har du vägarna förbi så kika gärna förbi oss på Gaaltije, Köpmangatan 58 i Staare, där projektkontoret ligger.

 

HISTORISKA GLIMTAR

1918 – ett första steg mot demokrati för samer i Sverige

Landsmötet den 5-9 februari 1918 i Staare var det första samlade steget mot en strukturerad demokrati och en samisk riksorganisation på svensk sida av Saepmie. Mötet var inspirerat av det som skett i Trondheim året innan. Där hade förkämparna Elsa Laula och Daniel Mortenson samlat ett hundratal samer till det första samiska landsmötet den 6 februari. På det mötet hade även samer från Sverige deltagit i en kraftfull manifestation mot myndigheter och förtryck, idag firas dagen som nationaldag för alla samer. Inspirerade av Laula och Mortenson bjöd Vilhelmina-Åsele sameförening in till motsvarande möte i Staare. Här samlades hela 219 samer från båda länderna, en tredjedel av dem som kom var kvinnor. De viktigaste frågorna handlade om bosättning, renbeteslagen och skolfrågan. Läs mer om det i nästa nyhetsbrev.

Staare 2018 är jubileumsåret som lyfter 100-årsminnet av det första samiska landsmötet på svenska sidan av Saepmie. Jubileumsåret ägs gemensamt av de samiska organisationerna, Gaaltije samordnar aktiviteterna genom projektet Staare 2018. Firandet startar med en festivalvecka 5 – 11 februari i Staare.

Välkommen till Staare 2018 nyhetsbrev (pdf)