Jag får inte lån någonstans! Vad gör man då?

Har du svårt att få lån? Har du kanske en massa betalningsanmärkningar och krediter hängande över dig? I den här artikeln reder vi ut hur du kan få lån, även om det känns som att du inte ka få lån hur du än försöker.

 

Har du för många kreditupplysningar?

Om du har 10 eller fler kreditupplysningar i UC:s register kan du få svårt att bli beviljad ett lån. UC är det största upplysningsbolaget i Sverige, så deras ord väger tungt vid låneansökningar. Det är särskilt bekymmersamt om du har många kreditupplysningar hos UC den senaste månaden.

Exempel: Du ansöker om ett lån på Länsförsäkringar Bank den 3 juni, och blir beviljad ett lån på 100 000 kronor samma dag. Kreditupplysningen tas via UC. Den 11 juni går du till Swedbank och ansöker om lån men då finns det en stor risk att de säger nej.

Detta då Swedbank ser i UC att du redan blivit beviljad en kredit hos en annan bank.

 

Lösningsförslag 1 – låna med Bisnode eller Creditsafe som upplysare

Långivare som beviljar lån under 50 000 kronor samarbetar i regel inte med UC. Där är det i stället Bisnode eller Creditsafe som gäller, som inte heller de samarbetar med UC. Notera att de långivare som inte samarbetar med UC beviljar lån med en hög ränta, på mellan 10 och 40 %.

 

Lösningsförslag 2 – låt kreditorerna dela på en kreditupplysning

Om du ansöker om ett lån hos en låneportal tvingas de samarbetande långivarna dela på en kreditupplysning från UC. Det är alltid gratis att jämföra lån online via en låneportal, och då många långivare tvingas tävla mot varandra har du goda möjligheter att få ta ett lån med låg ränta.

Att få lån trots många uc förfrågningar kan vara svårt, men om du bara jämför lån på rätt ställe och på rätt sätt kan du mycket väl bli beviljad ett lån i vilket fall.

 

Har du betalningsanmärkningar?

Om du har en betalningsanmärkning är det svårt att få lån. Främst då långivarna ser en betalningsanmärkning som en signal på att du inte har en ordnad ekonomi. Att ta ett privatlån med en betalningsanmärkning är mycket svårt, så du blir tvungen att ta ett snabbt lån om du vill låna med betalningsanmärkning.

Som vi pratade om ovan är det en bra idé att jämföra lån hos en låneportal som inte samarbetar med långivare som använder sig av UC. Åtminstone om man har betalningsanmärkningar.

 

8 tips för dig som har svårt att få lån

  1. Ta ett samlingslån. Då sänker du dina totala kostnader för lån.
  2. Jobba extra eller skaffa ett till jobb. För att öka dina inkomster succesivt.
  3. Skär ner på lyxkonsumtion, som dyra kläder etc.
  4. Säg upp dyra abonnemang. Dyra mobil- och tv-abonnemang kan tillsammans kosta över 1 000 kr/mån.
  5. Sätt upp en budget. Så att du får en bättre överblick gällande din ekonomi.
  6. Sätt upp sparmål. Så att du får en ekonomisk buffert.
  7. Ta ett samlingslån. För att sammanfoga dyra krediter.
  8. Sälj saker du inte behöver. För att frigöra pengar som du kan använda för att betala av på befintliga lån.

 

Har samer svårt att få lån?

Samer har traditionellt sett varit exkluderade från det svenska majoritetssamhället, med fattigdom och utanförskap som följd. Förr i tiden var det därför vanligt att samer lånade ut pengar till varandra, då sedvanliga banker sällan ville ha med samer att göra.

Numera har samer samma rättigheter som gemene man, och oss veterligen är samer inte diskriminerade av långivare. De råd och tips vi bidrar med i den här artikeln passar därför alla, oavsett om man är same eller inte.

Om du vill veta mer om hur samer har det i Sverige, och de utmaningar som de står inför är Amnesty International en bra resurs.

Leave a comment