Samernas traditionella religion liknar många andra ursprungsbefolkningars religion, speciellt de folkgrupper som också lever på nordligare breddgrupper. Men samernas religion har förändrats över tid på grund av inflytande från Skandinavien.
Den samiska religionen
Precis som övriga ursprungsbefolkningar levde samer mycket nära naturen och naturen var en viktig del av religionen. Man ansåg att naturen var besjälad och det var lika viktigt att hålla sig vän med naturen som med sina medmänniskor.
I den samiska världsbilden delades världen in i tre olika delar, den himmelska, den jordiska och den underjordiska. Alla tre världar befolkades av både människor och gudomliga väsen. I den underjordiska vistades de döda. I den himmelska världen vistades de högsta gudarna, de som hade skapat världen.
Naturfenomen och olika platser i naturen hade också en mycket viktig plats i samernas kultur. Olika platser förknippades med olika gudomliga varelser och religiösa tankar och därför hade platser i naturen viktiga funktioner.
I samebyarna fanns det alltid en medicinman, en så kallad shaman. Han behandlade befolkningen genom medicinska örter från naturen men också genom att be gudomliga varelser att hjälpa människorna med det dem behövde hjälp med.
Björnen – ett heligt djur
Björnen ansågs som ett heligt djur men en mycket stark ställning inom den samiska religionen. Den ansågs ha övernaturliga förmågor och övermänskliga krafter. Men trots att björnen ansågs vara ett heligt djur jagade man den, och precis som med renen använde man köttet, skinnet och pälsen från björnen. En lyckad jakt ledde alltid till en stor religiös fest.
Den försvunna religionen
Den traditionella samiska religionen har tyvärr till stor del försvunnit. Under 1600- och 1700-talet förbjöds samer att utöva sin religion och en hård omvändelsekampanj bedrevs där samer var tvungna att dölja sina religiösa riter och ritualer. Sådant som enkelt kunde döljas levde däremot vidare, där ibland jojken.
Eftersom samernas traditioner fördes vidare genom en berättelsekultur finns det inte många skriftliga samlingar om hur samerna traditionellt tolkade världen. Samerna har gjort en del avtryck i naturen så som hällmålningar, gravar och offerplatser. Däremot kan det ofta vara svårt att tolka vad platsen verkligen betyder och om lämningarna har en religiös koppling eller inte.
Idag utövar samer, precis som alla andra, sin religion och kultur på olika sätt. En del är mer troende än andra men för många är fortfarande naturen en viktig del. Samer som vill umgås och samtala om exempelvis tro och kultur, eller annat kan gå med i en förening för samer.