Pris för snöskoter → Allt om vad en snöskoter kostar!

Som same är det viktigt att ha en snöskoter som fungerar, som man alltid kan lita på. I den här artikeln pratar vi mer om vad det kostar att köpa respektive hyra en skoter, och vad som påverkar priset man måste betala. Vi avslutar artikeln med att presentera 3 finansieringsalternativ för snöskotrar.

 

Vad kostar en snöskoter?

En ny skoter kostar i regel mellan cirka 60 000 och 180 000 kronor. En begagnad snöskoter kostar oftast från 10 000 till 150 000 kr. Medianpriset för en ny snöskoter ligger på omkring 120 000 kr. Milantal, motoreffekt, skick, tillverkare och tillverkningsår påverkar det pris du betalar.

 

5 faktorer som påverkar priset för en snöskoter

  1. Milantalet. Ju fler mil man har åkt med snöskotern, desto lägre blir försäljningspriset.
  2. Motoreffekten. Ju högre slagvolym motorn har, desto dyrare är snöskotern. En snöskoter har ofta en slagvolym på mellan 200 och 600CC.
  3. Tillverkaren. Snöskotertillverkare likt Arctic Cat säljer mer eftertraktade, det vill säga dyra snöskotrar.
  4. Skicket. Snöskotrar som är bra skick har ett högre försäljningspris.
  5. Tillverkningsåret. Generellt sett nya skotrar dyrare än äldre, begagnade skotrar.

Notera att den motoreffekt som gäller påverkar priset du betalar för din snöskoter i störst utsträckning. Det förtydligar Power Sport Guide, som är en onlinetidning med bra information om snöskotrar.

 

Vad kostar det att hyra en snöskoter?

Det kostar i regel mellan 1 200 och 2 200 kr per dag att hyra en snöskoter. Medianpriset för en endagsuthyrning ligger på cirka 1 900 kr. Om du ska hyra en snöskoter på helgen är det ett prispåslag på mellan cirka 15 och 40 % som gäller. Främst på grund av den ökade efterfrågan.

 

Tips: Så många samer finns det i Sverige

 

Vad kostar det att ta skoterkörkort?

Det kostar cirka 3 000 kronor att ta skoterkörkort. Det pris du betalar beror främst på vem som håller i utbildningen. I många fall inkluderas boende, skoterlektioner och studielitteratur i det pris du betalar, men ibland kan du vara tvungen att betala extra för det.

 

3 sätt att finansiera sin snöskoter

 

1. Privatlån, som har en ränta på cirka 7,5 %

Det är en bra idé att ta ett privatlån för att finansiera sin snöskoter. Du behöver inte pantsätta något, och avbetalningstiden är flexibel. Du ska även ha i åtanke att det är en bra idé att jämföra lån mot varandra på nätet. Förslagsvis via en jämförelsetjänst för lån, det vill säga en låneportal.

När du jämför lån tvingar du långivarna att tävla mot varandra, för att ge dig det bästa lånet. Utöver detta delar alla långivare på en kreditupplysning. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.

Hos låneportaler likt Enklare kan man dessutom låna pengar utan jobb, om man skulle vara arbetslös och/eller gå på bidrag.

 

2. Snabblån, som har en ränta på cirka 39 %

Det är inte någon bra idé att finansiera sin snöskoter med ett snabblån. Främst för att räntesatsen är hög, vilket medför att totalpriset du betalar för din snöskoter blir högre än nödvändigt. Ett snabblån ska du ta om du exempelvis har svårt att betala din hyra, för att undgå att bli vräkt.

Alternativt betala för att laga bilen, för att kunna ta dig till jobbet. Snabblån är inte avsedda för konsumtion, utan ska alltid betraktas som en form av nödlån som man kan ta om man har svårt att få lån.

 

3. P2p-lån, som har en ränta på cirka 7,5 %

Om du tar ett p2p-lån för att betala för din snöskoter så lånar du pengar av andra privatpersoner, och inte ett kreditinstitut. Det är fullt möjligt att hitta ett p2p-lån med bättre villkor än ett privatlån, men man ska ha i åtanke att de krav som gäller för låntagaren är striktare när det kommer till p2p-lån.

Leave a comment